Specialisten ouderengeneeskunde zijn schaars. Door slim samen te werken kunnen ook kleinschalige woonzorgorganisaties optimale kwaliteit en efficiency van gespecialiseerde ouderengeneeskunde bieden.
In Zuid-Limburg maken diverse kleinschalige wooninitiatieven gezamenlijk gebruik van hun specialisten ouderengeneeskunde. Daarbij is de rol van de specialisten ouderengeneeskunde veranderd. Zij krijgen voortaan maximale ondersteuning vanuit de zorgprofessionals, zoals een verpleegkundig specialist, GZ-psycholoog en medewerkers uit het zorgteam, waardoor een grotere workload kan ontstaan met name voor specialistische zorg. Waarbij het uitgangspunt is op afstand waar mogelijk, dichtbij waar nodig.
Door deze slimme inzet van ieders expertise blijft de ouderengeneeskunde toegankelijk, betaalbaar en van hoog niveau.
Wettelijk is geregeld dat de huisarts de behandelaar blijft voor de bewoners van kleinschalige woonvormen. Als er complexe zorgvragen ontstaan is er altijd ruggespraak tussen de huisarts en de specialist ouderengeneeskunde. Daarnaast kunnen waar nodig andere disciplines ingezet worden, zoals een verpleegkundig specialist of een psycholoog geestelijke gezondheid. Door deze multidisciplinaire samenwerking hoeft de specialist ouderengeneeskunde in de praktijk slechts beperkt ingezet te worden in kleinschalige woonvormen. Deze samenwerking vergroot de toegankelijkheid en betaalbaarheid van passende zorg.